Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes (suikerziekte) welke tijdens de zwangerschap kan ontstaan, doordat er teveel suiker in het bloed zit. Deze vorm van suikerziekte is tijdelijk en gaat na de bevalling weer over. Zwangerschapsdiabetes komt bij ca 1-20 vrouwen voor. Vrouwen met overgewicht of diabetes in de familie hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes.

 

Hoe herken ik zwangerschapsdiabetes?

Via de verloskundige kunnen zwangeren een zwangerschapsdiabetes onderzoek laten uitvoeren in het ziekenhuis. Deze test heet een OGTT en moet nuchter plaats vinden. Je bloed wordt eerst nuchter geprikt, hierna krijg je een suikerdrankje en na 2 uur wordt je bloed dan nogmaals geprikt. Wanneer deze waardes verhoogd zijn heb je zwangerschapsdiabetes en wordt je vaak doorverwezen naar een diëtist. Als de waardes erbinnen vallen zijn er geen verdere acties nodig.

 

Wat kunnen de verschijnselen zijn?

  • Veel plassen
  • Veel drinken, continue dorst
  • Vermoeidheid
  • De baby is groter dan het gemiddelde

 

OGTT test

Hierboven heb ik al beschreven wat de OGTT test ongeveer inhoudt. Omdat ik last heb van extreme misselijkheid en overmatig overgeven heb ik deze test telkens uitgesteld. Ik zag het eerlijk gezegd niet zitten om nuchter naar het ziekenhuis te gaan en na de eerste prik nog eens 2 uur niets te mogen eten/drinken. Voordat ik ’s ochtends mijn bed uit kom moet ik eigenlijk al iets gegeten hebben om het enigszins te verminderen, dus nee deze test was niks voor mij tijdens deze zwangerschap.

 

Vervanging voor de OGTT test

De verloskundige bleef toch redelijk aandringen om de OGTT test te doen omdat ik vanwege mijn BMI een verhoogd risico zou hebben. Zelf had ik niet het gevoel dat ik zwangerschapsdiabetes zou hebben omdat de baby tot nu toe telkens onder het gemiddelde ligt qua gewicht met echo’s. Maar dat is natuurlijk geen garantie, dus toch wou ik het testen maar gewoon niet met de OGTT test. In overleg met de verloskundige en een diëtist heb ik 2 dagen lang een dagcurve geprikt.

 

Dagcurve prikken

Ik moest dus 2 dagen lang een dagcurve prikken, hiervoor moest ik 4 keer per dag prikken. Een keer nuchter en 3 keer na de maaltijd, ik kon dan zelf kiezen of ik het 1 uur na de maaltijd of 2 uur na de maaltijd wilde prikken. Ik heb ervoor gekozen om al 1 uur na de maaltijd te prikken. Ik kreeg ook een lijst met wat de maximale waardes mochten zijn, dus ik kon zelf al aflezen of het resultaat positief of negatief zou zijn.

 

Dag 1 nuchter: 5.1

1 uur na ontbijt: 5.3

Na lunch: 7.0

1 uur na diner: 7.3

 

Dag 2 nuchter: 4.5

1 uur na ontbijt: 5.3

Na lunch: 6.4

1 uur na diner: 5.1

 

Het resultaat

Nuchter mocht de waarde niet hoger dan 5,3 zijn en 1 uur na de maaltijd niet hoger dan 7,8 (mocht je 2 uur na de maaltijd prikken mag het niet hoger zijn dan 6,7). Al mijn waardes zijn dus mooi binnen het maximale gevallen en er zijn dus geen verdere stappen nodig. Ik ben erg blij met deze uitslag omdat ik dit niet naast mijn misselijkheid en GBS ook nog erbij had willen hebben.

 

Heb jij een OGTT test laten doen tijdens jouw zwangerschap?

zwangerschapsdiabetes

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: