1 op de 5 vrouwen is een drager van het GBS virus. GBS houdt in dat de groep B streptokok is aangetroffen bij zwangeren vrouwen in de vagina. Vaak wordt dit gevonden wanneer je je laat testen voor een blaasontsteking. Bij zwangeren vrouwen wordt de urine altijd op een kweek gezet. Hier kunnen de streptokokken onder de microscoop gevonden worden.

 

Wat als je een drager bent van het GBS?

In principe kan het geen kwaad tijdens de zwangerschap zelf voor jouw en je baby. Op het moment dat de bevalling begint en met name de vliezen breken, kan een baby geïnfecteerd worden met deze bacterie. Hierdoor worden er preventieve maatregelen genomen om dit te voorkomen! Bij mij is het GBS geconstateerd toen ik mij liet testen voor een tweede blaasontsteking. Bij de eerste was er nog niks aan de hand en had ik een antibiotica gekregen. Omdat de klachten niet voorbij waren heb ik mij nogmaals laten testen en hier bleek het wel actief te zijn. Van de huisarts heb ik toen een brief meegekregen voor mijn verloskundige waar ik meer informatie zou krijgen.

 

1 op de 5 vrouwen maar toch zoveel onduidelijkheid!!

Eerlijk gezegd ben ik nogal boos over de verloop van zaken. Op de dag dat ik de huisarts kon bellen kreeg ik zelf al een telefoontje. Ik weet dat huisartsen meestal alleen bellen als er iets ”negatiefs” te vertellen is maar ik was net 2 seconden te laat. Ik belde dus gelijk terug maar ik kreeg de huisarts niet meer te pakken. De assistente vertelde mij dat het om de uitslag van de urine ging en dat ik een brief kon ophalen over het GBS virus en of ik daar genoeg informatie aan had? Natuurlijk heb ik daar niet genoeg informatie aan, want hoe loopt het nu verder?

Ik belde dus direct mijn verloskundige om het door te geven en bij haar wat informatie te winnen. Helaas kwam ik hier ook niet veel duidelijker uit omdat ze zelf ook een protocol erover moest opzoeken. Je zou toch denken dat deze informatie best bekend zou zijn wanneer 20% van de vrouwen GBS heeft, maar nee! Vervolgens hebben wij de grootste fout ooit gemaakt namelijk gaan googlen en nee daar wordt je niet vrolijker of duidelijker van. Ladies, absoluut NIET doen!!

 

Gesprek met de huisarts – met de verloskundige en uiteindelijk met de gynaecoloog

Uiteindelijk konden wij deze dag nog even terecht bij de huisarts, terwijl wij daar zaten belde ze voor ons de dienstdoende gynaecoloog om wat informatie op te doen. Omdat bij mij GBS is gevonden zou het inhouden dat ik niet meer thuis kon bevallen en naar het ziekenhuis moet zodra mijn vliezen breken of weeën beginnen. Hier krijg ik twee antibiotica giften, waar 4 uur tussen moet zitten. Wanneer deze volledige antibiotica giften erin zitten zou de kans op GBS nog heel klein zijn 1 op 1000. Na de bevalling zou ik gewoon weer naar huis kunnen samen met de baby gelukkig! Het gesprek heeft zowel mij als mijn partner wat gekalmeerd en de volledige informatie zou volgen door de verloskundige een week later.

 

Een week later

Wij waren bij de verloskundige waar zij een protocol uit 2012 tevoorschijn had getoverd. Wij waren nogal verbijsterd omdat alles uit dit protocol het tegenovergestelde was wat wij van de de huisarts hadden gehoord. En de verloskundige was het eigenlijk ook niet eens dat ik in het ziekenhuis moest bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog en de verloskundige dus buiten beeld wordt gezet. Zelf ben ik het hier niet mee eens omdat het overduidelijk is dat het ziekenhuis hier meer ervaring mee heeft.

Uiteindelijk hebben wij dus gevraagd om een doorverwijzing naar de gynaecoloog omdat wij nu weleens willen weten of het A of B is. Ongeveer 3 weken later hadden wij een afspraak met een klinische verloskundige, zij heeft ons zeer goede informatie gegeven waarmee het ons allemaal een stuk duidelijker was. Aan het einde kwam er nog een gynaecoloog bij of er nog vragen waren. Tevreden zijn wij dus vertrokken.

 

Hoe gaat mijn bevalling nu verlopen?

Eerlijk gezegd weet je dit natuurlijk nooit precies maar we weten wel dat er een aantal opties mogelijk zijn. Wat in ieder geval 100% vast staat is dat ik vanaf 36 weken volledig wordt overgenomen door het ziekenhuis en daar heenga voor mijn controles ipv de verloskundige. Dit vind ik al erg fijn omdat je dan wat went aan het ziekenhuis en het personeel van de afdeling. Wat ook zeker is, is dat ik in het ziekenhuis moet bevallen, en dat ik na het breken van mijn vliezen of start van mijn weeën 2 antibiotica giften moet krijgen met een tussenpozen van 4 uur tussen de twee giften in.

Wanneer beide giften erin zitten mag ik na de bevalling gewoon weer naar huis toe! Als de giften er niet volledig inzitten omdat ik al eerder bevallen ben moet ik met de baby 24 uur ter observatie blijven. Dit mag indien mogelijk in een kamer waar mijn mijn ook kan verblijven. Wanneer er in deze 24h observatie geen symptomen zijn kunnen we gewoon met zijn allen naar huis. Wanneer de baby eventuele symptomen heeft van besmetting met de baby ca 1 – 3 dagen naar de neonatologie toe. Gelukkig kan ik in ieder geval ook op deze afdeling bij de baby blijven.

Wanneer we met de baby naar huis gaan moet zowel de kraamzorg als de verloskundige als wij nog op een aantal symptomen blijven letten zoals koorts. Bij elke luier verschoning moeten wij dus even de temperatuur opmeten. Wat verder ook belangrijk is, is dat de baby goed blijft drinken. Wanneer het vermoeden is dat zij dit niet doet moeten wij ook even aan de bel trekken. Al met al is het meeste preventief maar je zal maar wel die ene van de duizend zijn. Dus ik vind het erg goed hoe er op deze situatie wordt ingespeeld.

 

Ben jij bekend met het GBS?

gbs

12 Reacties

 1. Wat ontzettend apart dat zoveel vrouwen en hebben, en er zo weinig over bekend is. Het is super dat je erover schrijft! Fijn om te horen dat je al een beetje een plan hebt hoe het moet gaan.

 2. ik ken het helemaal niet. Hier zouden ze meer aandacht aan moeten besteden als zo veel vrouwen het hebben, vind ik

 3. Wat ik uit informatie verkregen heb is dat je er gewoon continue mee kan rondlopen idd niet alleen tijdens de zwangerschap. En dat het voor mij geen gevolgen heeft maar dat een baby wel heel erg ziek ervan kan worden als die het bij de bevalling krijgt.

 4. Kan dat dan enkel tijdens een zwangerschap, want dat is me nu niet duidelijk? Is dat dan ook niet vreemd?

  Ik bedoel, dit vraagt even echt mijn aandacht…
  Ik ben zelf iemand die kan sterven aan streptokokkeninfecties… heel uitzonderlijke complicatie, maar het bestaat dus wel en ik doe die complicatie dus wel…

 5. Het is ook best bizar als 1 op de 5 vrouwen drager is dat de verloskundige er dan zo weinig van weet, gelukkig heeft het ziekenhuis mij goed kunnen informeren en kom ik daar vanaf 1 maart continue ipv bij de verloskundige

 6. Dit is geheel nieuw voor mij, ik heb e nog nooit van gehoord en als ik lees hoe de protocollen waren zoals jij ze hoorde, is er erg weinig over bekend, best schrikken zeg. Fijn dat je goed onder controle blijft!

 7. Nee, dit is nieuw voor me. Goed dat je hierover schrijft, want dit soort dingen is goed om te weten zeg.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: