Vorige week vertelde ik mijn bevallingsverhaal. Omdat je na een keizersnede altijd langer in het ziekenhuis moet blijven dan na een ”natuurlijke” bevalling krijg je in eerste instantie minder kraamzorg. Per dag ziekenhuis wordt er 6 uur kraamzorg van je totale uren afgetrokken.

 

Kraamzorg opstart in de avond

Omdat ik zo graag uit het ziekenhuis wilde vertrekken en op het laatste moment in de avond te horen kreeg dat dit mocht heb ik snel de kraamzorg gebeld. Ik had mij aangemeld bij kraamzus, het is hier mogelijk om een opstartservice te krijgen. Omdat wij beiden geen idee hadden hoe verder te moeten wanneer je thuis aankomt vond ik dit erg fijn. Voordat ik uit het ziekenhuis vertrok wilde ik wel eerst zekerheid dat er iemand beschikbaar was, gelukkig kon er iemand om 20.00 voor 3 uurtjes opstart komen. Ik kreeg deze avond kraamzus I (ik laat namen ivm privacy weg!). De eerste indruk was prima. Het was een aardige meid en we kregen veel nuttige informatie om de avond/nacht door te komen.

 

 

De eerste volledige dag kraamzorg

Omdat ik 3 dagen in het ziekenhuis heb gelegen was ik ook een aantal uren kraamzorg kwijt. Uiteindelijk is vanwege mijn keizersnede de kraamzorg nog met goedkeuring van de verloskundige verlengd wat ik erg fijn vond!  Omdat dit de eerste volledige dag kraamzorg was, wist ik nog niet echt wat ik kon verwachten. In de ochtend had ik dan ook besproken met de kraamzorg wat wij voor wensen hadden.

In principe liep de dag prima. Maar ik merkte dat ik mij tegen het eind van de dag begon te irriteren omdat er meer gepraat ipv gewerkt werd. Ik raakte zenuwachtig bij het idee dat er nog van alles gedaan moest worden in het laatste half uur. Op de WC had ik besloten om er iets van te gaan zeggen, net op dat moment begon er toch wat actie in de tent te komen. Uiteindelijk was ze weg en kwam mijn man er in de slaapkamer achter dat het een puinhoop was. Alles wat op de grond stond lag nu bovenop het bed. De foldertjes die ik in de ochtend had gelezen lagen in een onopgemaakt baby wiegje! Er was gestofzuigd maar daarbij iets omgevallen en niet opgeruimd. Een ondergekotst dekentje lag voor de wasmachine ipv erin! En het avondeten voorbereiding zoals in de ochtend afgesproken was helemaal niet gelukt!

Ik heb toen besloten om even naar de kraamzus te bellen of wij dan toch de verkeerde verwachtingen hadden, ook gezien de afspraken in de ochtend. Ik kreeg de keuze of ik nog een tweede poging wilde doen met dezelfde kraamzus of een andere. Uiteindelijk besloot ik toch om voor een andere kraamzus te gaan.

 

De nieuwe kraamzus

De volgende dag kwam kraamzus II en wat een wereld van verschil was dat! Vanaf het moment dat ze binnenkwam hielp ze mij gelijk met de borstvoeding, alles werd in actie gesteld tot aanleggen, slangetjes en gekolfde voeding. De kraamzus II heeft bijna haar rug gebroken om mij vanaf alle kanten hiermee te helpen. Aan het einde van de dag kon ik Isabelle zelf aanleggen zonder moeite! Naast de hulp met de borstvoeding deed de kraamzus II ook allerlei taken uit haarzelf. Zoals afwassen, stofzuigen, de was aanzetten ed. Toen kraamzus mij terug belde was ik dan ook meer dan tevreden, gelukkig kon kraamzus II bij mij blijven tot het einde van mijn kraamtijd!

 

De laatste kraamzorg dag

Dan is uiteindelijk toch de laatste dag van kraamzorg aangebroken. Het is een heel dubbel gevoel, aan de ene kant voelt het goed om het nu volledig zelf te gaan doen. Aan de andere kant ga je de hulp en steun natuurlijk onwijs missen! Om kraamzus II te bedanken voor de toch nog super hulp hadden wij een mooie bos bloemen gekocht en een €20,- VVV bon. Ook heeft kraamzus II een super leuk stukje geschreven in het kraamvisite boek van Isabelle. Mocht er dan toch ooit nog een tweede spruit komen ga ik zeker naar kraamzus II vragen! 

 

kraamzorg

1 Reactie

  1. Ik word er zo vrolijk van om van alles te lezen rondom de zwangerschap. Ik geniet elke dag van het blije gevoel dat de zwangere buik me geeft, en het lezen versterkt dat!

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: